Galleri Foajén i Regionhuset

Sedan 2019 ansvarar Resurscentrum för konst för utställningsväggen i Regionhuset i Luleå. Anmäl ditt intresse längre ner på sidan, senast i september för nästkommande år.

Utställningarna på regionhuset görs i uppdrag av kulturenheten och finansieras av denna. Uppdraget är att visa den bredd som finns inom det norrbottniska konstlivet och de regionala verksamheterna som arbetar med konst. Det kan exempelvis vara i samarbete med föreningar, institutioner, konstnärsgrupper eller enskilda aktörer.

Som konstnär kan du skicka in en intresseanmälan längre ner på denna sida.

Det genomförs cirka åtta utställningar per år. Galleri Foajén ligger i Regionhusets entré, det finns gratis parkeringsplats utanför.

Varje månad presenteras också Månadens konstinköp där Silvia Colombo, Konstutvecklare och ansvarig för regionens konstinköp, presenterar ett till tre verk ur regionens samling. 

Kommande utställningar Galleri Foajén 2025:

TEXTIL
Adam Björkman, Astrid Lakso och Annika Person Åkeblom
Vernissage fredag 7 mars kl 12.00
7 mars- 22 april 2025
Galleri Foajén, Regionhuset, Luleå

KULTUR PÅ RECEPT 
Vernissage fredag 25 april kl 12.00
25 april- 10 juni 2025
Galleri Foajén, Regionhuset, Luleå

VARDAG
Gert Frost, Frida Gåhlin och Tilde-Ristin Kuoljok
Vernissage fre 13 juni kl 12.00
13 juni- 26 aug 2025
Galleri Foajén, Regionhuset, Luleå

Utställningar 2024

Måleri  22/11- 7/1 2024

There are no entries for this period.

Utställningar 2023

There are no entries for this period.

Utställningar 2022

There are no entries for this period.

Utställningar 2021

There are no entries for this period.

Utställningar 2020

2020

18 december – 9 februari

Under de senaste åren har vi sett ett uppsving för den broderade konsten. En som har varit med och lyft in broderiet i de finare konstsammanhangen är Britta Marakatt-Labba från Övre Soppero. Genom sitt 24 meter långa verk ”Historia” fick hon sitt internationella genombrott under ett av världens största och mest prestigefyllda utställningssammanhang, Documenta 14 i Kassel 2017. Helt klart är att konstformen efter Brittas framgångar fick ett större utrymme även nationellt i Sverige. Ett kvitto på det är bland annat Eva Kitoks inval på Liljevalchs vårsalong såväl 2018 som 2019 där hon visade broderade verk.

I länet har vi sett flera etablerade konstnärer gå över till, eller utöka, sitt konstnärskap med broderi. Exempelvis Annika Persson Åkeblom och Brita Weglin, som båda även har hållit kurser och föreläsningar i fritt broderi, varav några av deltagarna vi får se i grupputställningen Dokumentärbroderi.

Tennbroderiet förknippar vi som en självklar del i det samiska hantverket och återfinns som en del i Monika Svonnis verk. Men faktum är att kunskapen om tenntrådsbroderi, som inleddes kring 1600-talet, hade nästan försvunnit tills Andreas Wilks 1905 fann sin mors gamla tenntrådsverktyg i Dikanäs och började experimentera. Utifrån sina kunskaper höll han sedan kurser och lyckades sprida den bortglömda tekniken på nytt.

Att intresset för broderi är stort råder det ingen tvekan om, på Instagram har över 130 000 inlägg taggats med broderi de senaste 10 åren. Broderiakademin är den största föreningen i landet och har över 1000 medlemmar. Broderiet har även använts som mjuk aktivism, i form av gerillaslöjd. Vi ser en spännande tid för broderiet där experimentlustan och nytänket tar den gamla kunskapen till nya spännande sammanhang.  
 
Eva Kitok
Född 1969, från Kiruna, verksam i Luleå

Eva Kitok arbetar med textilkonst i form av handbroderi, maskinbroderi och applikationer. De olika teknikerna ger även olika uttryck. Handbroderiet ger möjlighet till detaljerade bilder, medan maskinbroderiet ger ett mer skissartat uttryck. 
Motivmässigt rör sig Eva Kitoks konst inte sällan kring bortglömda företeelser. Det kan vara CD-skivor från 80-talet, obetalt hushållsarbete eller minnen från barndomen. Hon vill med sina verk få oss att reflektera över det lilla i livet och dess betydelse för den stora helheten. Eva Kitok har deltagit i Liljevalchs vårsalong 2018 och 2019.

Kontakt
E-post: evakitok@gmail.com
Telefon: 070 - 630 34 31
Hemsida: evakitok.com
Instagram: @kitokeva


Annika Persson Åkeblom
Född 1953 i Långträsk, bor och verkar i Luleå

Till utställningen Fria Stygn har Annika Persson Åkeblom jobbat med nya verk. Delpersonligheter är ett verk där hon har inspirerats av alla sina olika personlighetsdrag. Det gäller att ha klart för sig vilken av alla ”delpersonligheter” som styr hennes tänkande och handlande. I verket Min inre karta lyfter hon isoleringen och det inrutade livet under pandemin. Vävskedarna belyser skönheten med det repetitiva och hur det kan skapa lugn i sinnet när saker och ting upprepar sig, men det får inte ske för länge. Storgatan Luleå visar en del av Storgatan runt 40-50-talet där hennes svärfar arbetade på Sjögrens Café, verket ställer frågan kring stadsbildens föränderlighet. I verket Smittsam bakterie har konstnären kombinerat ett grafiskt blad med fria stygn på en gammal lampskärm.

Annika Persson Åkeblom söker i sitt konstnärskap olika  former, mönster och mänskliga företeelser i vardagen som stimulerar skapandet för att sedan transformeras vidare till konstverk i olika material. Ibland kan det bli textila verk, andra gånger blir det verk av gamla avlagda rostiga material eller verk i keramik.

Kontakt:
E-post: annika.p.akeblom@gmail.com
Telefon: 070 - 343 42 52
Instagram: perssonakeblom


Brita Weglin 
Född 1946, bor och verkar i Luleå

Brita Weglins verk i utställningen Fria Stygn är en fortsättning på den inspiration hon fick då hon ställde ut på Vårsalongen på Galleri Foajén/Regionhuset våren 2020. Temat var då konstnärernas syn på framtiden i Luleå 2070. Till den utställningen broderade hon bland annat sina rädslor för ett eventuellt haveri i det framtida kärnkraftverket som byggs i Pyhäjoki, Finland, inte långt från Luleå.

Bilderna i denna utställning handlar bland annat om ”Kaamos… Den mörka tiden” och den pågående Covid-19 pandemin.

Brita Weglin är en av Norrbottens mest etablerade konstnärer och har ett långt konstnärskap bakom sig, med många separatutställningar, jurerade utställningar, stipendier, projektbidrag och internationella grafikpriser m.m. Hon arbetar idag främst med broderi men har även en stor produktion av verk i emalj och grafik. Hon har kontinuerligt tillägnat sig olika konstnärliga
tekniker för att vidareutveckla sin konst, och berika sitt egensinniga bildspråk.
 
2019 lanserade hon en ny bok; Broderi gör tanken fri… Hennes konst har även publicerats i Jag simmar till Tallinn och andra berättelser (2013) på Almlöfs förlag.

Kontakt:
E-post: brita.weglin@telia.com
Hemsida: www.britaweglin.se 
Instagram: brita.weglin.art


Monika Svonni
Född 948 i Växsjö, bor och verkar i Jokkmokk.
Monika Svonnis konst består ofta av textila motiv som betraktaren själv får tolka och tänka kring. Motiven föregås aldrig av skisser utan byggs upp under skapandets gång. Återkommande miljöer är fjällvärlden med dess närhet och vidsträckta vidder, renar som betar på hedarna, fåglar och fiskar. Olika textilmaterial används för att skapa kontraster i bilderna.

Monika Svonni arbetar främst med en blandning av textilier, tenntråd, skinn, men även i trä. Det är mest naturmotiv med fjäll, betande renar, ripor, sjöar. Men också applikationer. 

Kontakt
E-post: monikasvonni@gmail.com
Telefon: 070 - 206 90 07

”Nelson”, broderad av Britt Vaksjö Väppling, Ulrika Bos Kerttu, Norrbottens läns Hemslöjdsförening
”Nelson”, broderad av Britt Vaksjö Väppling, Ulrika Bos Kerttu, Norrbottens läns Hemslöjdsförening

Dokumentärbroderi

I utställningen Dokumentärbroderi visas bilder av 21 deltagare som gick broderikursen Broderi –Dokumentär – Fritt – Punk i november 2019 och februari 2020 för konstnären Brita Weglin.

Kurserna genomfördes i samarbete med Norrbottens läns Hemslöjdsförening och deltagarna träffades vid fem tillfällen på Studieförbundet Vuxenskolan.
Deltagarna fick leta fram egna personliga bilder och fotografier på personer, platser eller miljöer som de hade en personlig relation till och sedan inspireras av det. Fritt broderi kan vara vad som helst, det är bara brodösens fantasi som sätter gränser. Med en nål, broderigarner, tid och en handduk att brodera på, får man många fina tankar och stor glädje, eller som Lillemor Drugge säger ”stygn efter stygn väcker minnen”.

Deltagarna i utställningen kommer från Luleå och Råneå:
Birgitta Estling, Annika Andén, Eva-Marie
Wallström, Eva Karlsson, Monika Erikslund, Görel Banck, Lillemor Drugge, Ann-Christine Haupt, Barbro Alatalo, Maria Kjellgren, Barbro Kjellgren, Ulrika Bos Kerttu, Annika Forssén, Ann-Christin Broström, Karin Olofsson, Else-Maj Koski Hedström, Britt Vaksjö Väppling, Gunnel Lidström Öhman, Lillemor Öqvist, Lena Jacobsson och Anita Englund.
 

Läs hela inlägget »

2 oktober - 10 november

I Norrbotten lever vi med naturen inpå knuten genom växlande årstider och variationsrika miljöer, med såväl kustlandskap som fjäll. Under detta år har naturen kanske fått en ännu starkare betydelse då vi inte har kunnat träffas på samma sätt som tidigare. Istället för utlandssemester har människor vallfärdat till fjällen. Istället för en kaffe eller middag på restaurang, har vi valt att ta en promenad i skogen. Även om utgångspunkten i utställningen inte handlade om detta, så har naturen fått en ny roll under 2020 som vi aldrig hade kunnat förutspå 2019.
 
Vi bjöd in fyra konstnärer från Norrbotten som alla har jobbat med naturen i sitt konstnärskap på olika sätt genom åren. För precis som årstidernas skiftningar så skiftar också konstnärernas sätt att tolka och förmedla naturen som tema. Att det dessutom är ett klassiskt tema i måleriet att försöka fånga naturens essens och estetik gör att vi nog aldrig tröttnar på naturen som motiv. I Norrbotten har vi många duktiga landskapsmålare och fotografer. Här får du möta Lynn Gustafsson, Serkan Günes, Lennart Holmbom och Monica Öhman. 

Presentation medverkande konstnärer
 
Lynn Gustafsson
Född 1941, från Bakersfield, Kalifornien, verksam i Luleå/Orrbyn

Lynn Gustafsson har förberett sig hela livet genom att vistas i och se naturen. Hon växte upp i Kalifornien med dess solbrända landskap, men också stora skogar och höga berg. Hennes far, som var geolog, tog familjen på många resor till nationalparker. Det första hon lärde sig om Sverige var att där finns en nationalpark som heter Abisko. 
 
Hon bor nu i norra Sverige med dess intensiva växlingar mellan olika årstider och har besökt Abisko många gånger. De bilder hon visar här är inte avbildningar av Abisko men är tydligt inspirerade av fjällvärlden vid olika årstider. Hon målar främst i akryl och använder ibland collage som förstärkning.

Kontakt
E-post: lynn.gustafsson@gmail.com
Telefon: 073 - 071 63 75
 

Serkan Günes 
Född 1980 i Istanbul, bosatt i Gällivare
 
Prisbelönta fotografen Serkan Günes (f. 1980, Istanbul), bosatt i Gällivare sedan år 2015, började fotografera vid 22 års ålder. Genom kameran upptäckte han den svenska naturen och det nordiska ljuset. 
 
Som förste svensk har Serkan vunnit det prestigefyllda ‘’Eric Hosking Award’’ som varje år anordnas av BBC Wildlife och Naturhistoriska museet i London. Naturvårdsverket har utnämnt Serkan Günes till Årets Naturfotograf 2009. Han är vida publicerad i Skandinavien, Turkiet, England, Frankrike, Tyskland, Holland och Japan.
 
Serkan gestaltar naturens variationsrika landskap, stora som små. Fotografierna karaktäriseras av hans kritiska sätt att välja ljus, det som idag blivit hans signum. 
 
I denna utställning visar Serkan Günes fotografier ur hans pågående projektet “Landskap inifrån”.  
 
Kontakt
E-post: info@serkangunes.com
Telefon: +46 (0) 70 739 80 54
Hemsida: www.serkangunes.com
Instagram: @serkangunesofficial
Facebook: facebook.com/serkangunesofficial

 
Lennart Holmbom 
Född i Jokkmokk 1951, bosatt i Luleå

”Lennart Holmbom är landskapsmålare i flera tonarter, från en lyrisk och
meditativ realism till ett ibland närmast impressionistiskt spektralt måleri
där ljuset självt är motiv och liksom antar fysisk kropp på målarduken.
Naturen, skogen, vattendragen, likväl som kulturlandskapet från
regnblank landsväg till kvartersgatan i aftonmjukt motljus. Just
eftermiddag, kväll, till och med natt, eller vinter, eller det nedsläckta
ljuset under snöfall eller regnoväder gestaltas gärna av Holmboms
pensel. Men Holmboms motivkrets omfattar lika gärna stillebenet, en
interiör detalj, en minnesbild från en barndomseftermiddag vid
badstranden; allt i ett finstämt, melodiskt och hängivet måleri.”

                                                                              Text av Jan-Erik Lundström

Lennart Holmbom arbetar sedan -87 heltid som konstnär. Han har genom åren genomfört ett stort antal offentliga beställningar, utställningar och konstprojekt i länet. Utställningen ”Järnet och stadens ljus” tillsammans med Ulf B Jonsson slog 2010 publikrekord på Kulturens hus i Luleå.

Kontakt
E-post: 0920.98362@telia.com
Hemsida: www.lennartholmbom.se
Tel: 070-690 92 76


Monica Öhman
Född 1960 i Kalix, verksam i Melderstein/Orrbyn

Monica Öhmans konst skildrar känslotillstånd och stämningar som
grundar sig på intryck och minnen. Naturen och möten med människor är
en stor inspirationskälla. I denna utställning får vi se explosiva landskap, ofta i ett nonfigurativt uttryck.

Monica Öhman arbetar främst med måleri och textil. I sitt akvarellmåleri släpper hon alla tankar och låter pigmenten och vattnet flyta ut över pappret, färger och former som skapas och leder henne vidare till nästa penseldrag.

Kontakt
E-post: monicaeohman@gmail.com
Telefon: 070 – 639 50 52
Hemsida: monicaohman.se

Läs hela inlägget »

21/8 - 29/9 2020

Verk av Catarina Engström
Verk av Catarina Engström

Av och med Konstnärerna Nord – Catarina Engström, Eva Nordlund, Kristina Berglund, Marie Glaas Åman, Maria Larsson och Viveka Kroon.

Konstnärerna Nord är sex kvinnor som har gått Konstskolan på Sunderbyn Folkhögskola. Sedan 2008 har de verkat som ett konstkollektiv och gjort utställningar ihop, även om de också har gjort separatutställningar. Under sommarhalvåret driver de gemensamt ett galleri i Kyrkbyn, Luleå.

I den här utställningen visar Konstnärerna Nord separata verk såväl som ett gemensamt verk som de började arbeta med för drygt ett år sedan inför denna utställning. Gruppen valde Trådigt som tema och utifrån det har konstnärerna skapat ett kedjebroderi. Övriga tekniker som presenteras i utställningen är textil, glas, keramik, grafik, fotografi, metalltråd och emalj.
 
Catarina Engström
Född 1962 i Haparanda, bosatt i Luleå
Att skapa med sina händer har för Catarina varit lika självklart som att andas.
Hon har utvecklat sin virkning och sitt uttryck genom åren. Tre års konststudier på Konstskolan i Sunderbyn, Luleå och utbildningar i glasfusing och glasgjutning har gett henne möjlighet, tid och plats att fortsätta utveckla sitt skapande. Catarina har sedan 2004 arbetat som konstpedagog i verksamheter för människor i alla åldrar. Just nu arbetar hon som konstpedagog på Kulturskolan i Luleå och som sjukhusclown på Sunderby sjukhus.

Catarina finner sin inspiration till skapandet i naturen och i möten med andra människor. Textil och glas är hennes passion men hon experimenterar gärna även med andra material och tekniker. I denna utställning visar Catarina skulpturer i glas, textil och textilmåleri.
 
Kontakt
E-post: engstrom.catarina@gmail.com
Telefon: 070 – 299 30 18
Instagram: catarinaengstromart


Marie Glaas Åman
Född 1960 i Skellefteå, bosatt i Luleå

Lera, närmare bestämt stengods, är det material Marie Glaas Åman helst arbetar med. Men hon är intresserad av de flesta material och tekniker och kombinerar det gärna i sin konst.
Möjligheterna är oändliga och det gör henne fortsatt nyfiken i sitt skapande.
 
Inspirationen till konsten hämtas från livets alla vinklar och vrår. En händelse, ett ögonblick, ibland en känsla eller bara en idé som spirar och vill bli något. Naturen är en självklar källa till skapandet, men även vardagens vyer kan ge nya idéer.
 
I denna utställning visar Marie blandade tekniker med olika perspektiv på temat Trådigt.
 
Marie har gått tre år på konstlinjen på Sunderby Folkhögskola samt olika konstkurser och studerat bild, form och design på universitet.
 
Kontakt
E-post: mariegaman@hotmail.com
Telefon: 072-539 31 01
Instagram: marieglaasamanart


Eva Nordlund
Född 1954, bosatt i Luleå

I upplevelser och i möten med människor föds lusten att skapa. Eva uttrycker sig i mellanlandet där fantasi och verklighet möts. I sitt skapande använder hon sig av olika tekniker och material.
 
Kontakt
E-post: evamnordlund@gmail.com
Telefon: 076 - 834 83 15


Maria Larsson
Född 1967, bosatt i Gammelstad

Maria Larsson gillar att arbeta snabbt när hon väl har hittat sitt motiv. Därför är mobiltelefonen eller en kompaktkamera verktyget för att kunna ta bilden hon vill ha. Hennes bilder är autentiska, hon använder varken filter eller redigering i efterhand.

Marie fotar mycket i naturen och strävar efter att fånga det speciella som ögat vanligtvis brukar glida förbi. Genom att stanna upp en stund hittar hon motiv som vi lätt missar, ögonblick som kan ha mycket att berätta. 
 
Kontakt
E-post: larssonnord@yahoo.se
Telefon: 070 - 576 48 05
Instagram: @larssonnord


Viveka Kroon
Född 1968 i Kiruna, bosatt i Luleå

Viveka arbetar i många material såsom emalj, grafik och raku, hon blandar gärna in återbruk i sina verk.

Med sina verk vill hon att betraktaren ska känna glädje och humor, men även hur det råa och skitiga kan duga, trots sina brister- precis som människan självt.

Kontakt
E-post: akeviv32@yahoo.se
Telefon: 070 - 26 94 377
Instagram: byvivekakroon


Kristina Berglund
Född 1970 i Boden, bosatt i Luleå
 
I flertalet av Kristinas verk gestaltas små flickor. Inspirationen kommer från tre generationer av kvinnor, hennes egen barndom såväl som sin dotters och mammas erfarenheter och minnen. Små flickors världar med lek och äventyr där längtan till naturen alltid finns med.
 
Kristina Berglund arbetar främst med grafik och keramik.
 
Kontakt
E-post: uak.berglund@gmail.com
Telefon: 070-2937453
Instagram: kristinaberglundart
 

Läs hela inlägget »

26 juni - 18 augusti

”Förvandling” är en grupputställning med tio ungdomar från konstkollektivet Galleri Lillasyster. Lillasystrarna har utformat utställningen tillsammans med och under vägledning av konstnären Pilar De Burgos.
 
När arbetet inför ”Förvandling” startade hade Covid-19 precis tagit sig till Norrbotten och vi var på kort tid tvungna att anpassa oss efter en ny vardag. Därför blev det naturligt för oss att jobba med de frågor som uppstår i tider av förändring och ovisshet.
 
Vi tyckte det var intressant att se hur snabba vi människor är på att rätta oss efter direktiv när vi drivs av oro. Hur vi så självklart underkastar oss auktoriteter och nästan ber om fler restriktioner. Hur vi moraliserar över vad andra gör och inte gör. 
 
Hur agerar vi när mänskliga rättigheter, som till exempel rörelsefrihet, sätts på paus?
 
När vi plötsligt helst skulle stanna hemma ställde vi oss frågan om vad instängdheten gör med oss. Är den en grogrund för oro och ensamhet eller kan den ge oss möjlighet att finna kraft i nya saker? Kanske i varandra, i naturen eller i konsten?
 
Stina Nilsson

Presentation deltagande konstnärer

Alma Wikberg
Född 1999, bor och verkar i Luleå.

Alma Wikberg arbetar till störst del med digitala målningar men även blyerts och akryl. Hon har gått estet bild på gymnasiet och senare Sunderby folkhögskola.

Amanda Alm
Född 2003, bor och verkar i Luleå.

”It’s been a long, long time
Since I’ve memorized your face
It’s been four hours now
Since I’ve wandered through your place
And when I sleep on your couch
I feel very safe
And when you bring the blankets
I cover up my face”

-Sufjan Stevens
 
Amanda Alm drivs av en passion för djur och för in dessa på olika sätt i sina konstverk, mest hundar och kaniner. Amanda arbetar främst i akryl men också färgpennor och vattenfärg.

Gustav Nyman
Född 1995, bor och verkar i Luleå.

Gustav Nyman har under sin uppväxt alltid jobbat med någon form av hantverk. På gymnasiet gick han teknikprogrammet, vilket innehöll mycket logiskt tänkande. Några år senare, efter gymnasiet fick han upp ögonen för måleriet. Då blev vardagen fylld av mycket ologiskt tänkande. Sen dess har det varit en balansgång mellan huvud och bröstkorg.

Genom måleriet har han fått en större förståelse för sig själv och den värld vi lever i.

Ida J. Nilsson
Född 1996, bor och verkar i Luleå.
 
Ida arbetar främst med teckning och akrylmålning, men hon gillar också att utmana sig själv och utforska andra tekniker.

Ida har arbetat konstnärligt större delen av sitt liv och gillar att kunna uttrycka sina känslor med sin konst, för det mesta genom abstrakta illustrationer.

För henne är konsten ett verktyg för att få utlopp för alla känslor som rusar genom en under livets gång, positiva som negativa.

Katrine Lif
Född 1994 i Skärhamn, bor och verkar i Luleå.

Katrine har just avslutat första året på Konstskolan i Sunderbyn och teknikerna hon jobbar i varierar stort. Hennes konst kännetecknas ofta av ett poetiskt lugn och dämpade färger. Motiven är för det mesta människor eller tagna från naturen.

Till denna utställning har hon gjort en installation som belyser den karantän som en stor del av världen levt i under denna vår och hur detta har påverkat oss människor psykiskt.

Här har hon låtit växter symbolisera människor och glasburkar deras hem. En del av dem får inte riktigt plats, en del klättrar på väggarna, en del kommer att växa och frodas och en del kommer kanske att dö av instängdheten.

Anne Linn Christiansen
Född 2002 i Gällivare, bor och verkar i Luleå.

Anne Linn Christiansen är en ung konstnär som experimenterar sig fram i färgernas värld. På senare tid har hennes uttryck även formats fram till en form av surrealism med spralliga färger.
 
I fokus står människan, genom karaktärerna i bilderna vill hon förmedla olika sinnesstämningar och känslor.
 
I denna utställning visar Christiansen tre helt olika verk, i olika medier, som ger tre olika uttryck. Men människans känsla och uttryck är fortfarande i centrum.

Ludvig Sjödin
Född 1995, bor och verkar i Luleå.

Måleriet har alltid varit utgångspunkten för Ludvigs konst. Viljan att utvecklas inom olika måleriska tekniker är vad som driver skapandet framåt. Han har ofta med sig kameran och samlar på sig motiv som sedan förs över till duk. Inte sällan uppstår det då spännande kompositioner där mänskliga avtryck gör sig påminda.

Mirja Ekman
Född 2003, bor och verkar i Luleå.
 
I Mirja Ekmans verk står djur och natur i fokus, med mycket inspiration från Nordamerikas djur och växtliv. Hennes målningar har ofta en spirituell känsla över sig. Hon målar främst med olja men kan även arbeta med andra tekniker.
Moa Antonsson
Född 2001, bor i Gammelstad utanför Luleå.

Moa Antonsson har haft ett stort intresse för konst under större delen av hennes liv. Nyligen avslutade hon tre år på Estetiska bild och form utbildningen på Luleå Gymnasieskola.

Hon målar främst i akvarell och gör många porträtt och illustrationer inspirerade av hennes vardag och drömmar. Moa är också väldigt intresserad av film som är en stor inspirationskälla till konsten hon skapar.

Moa Antonsson
Född 2001, bor i Gammelstad utanför Luleå.

Moa Antonsson har haft ett stort intresse för konst under större delen av hennes liv. Nyligen avslutade hon tre år på Estetiska bild och form utbildningen på Luleå Gymnasieskola.

Hon målar främst i akvarell och gör många porträtt och illustrationer inspirerade av hennes vardag och drömmar. Moa är också väldigt intresserad av film som är en stor inspirationskälla till konsten hon skapar.


Stina Nilsson
Född 1996, bor och verkar i Luleå.

Stina Nilsson är uppvuxen i Luleå och har varit med i Galleri Lillasyster sedan 2013.

I sitt skapande uppmärksammar hon gärna samhälleliga strukturer och låter sig inspireras av symboler och tendenser hon möter i vardagen. Stina arbetar främst med teckning och grafisk illustration men har på senare tid experimenterat med olika textila tekniker och material, däribland nålfiltning med ull. I hennes process arbetar hon både digitalt och för hand. Hon gillar utmaningen i att försöka förena den luddiga och obestämda ullen med datorns skarpa linjer.

Läs hela inlägget »

Pågår 8 maj - 23 juni (inget vernissage pga av corona)

I utställningen möts fyra konstnärskap som alla rör sig i gränslandet mellan olika världar och tillstånd som kan te sig som drömlandskap eller subtila väsen, olika Dimensioner

Linnea Henriksson

Född 1979, bor och verkar i Luleå

"En alldeles tyst rörelse i ett avslappnat mörker lämnar små draperiliknande spår i sanden. Linnea Henriksson lyssnar, omsorgsfullt låter hon färgen andas, lösas upp i tunna skikt som lägger sig som gåtfullt oåtkomliga skuggor över världen."
 

Text av Magnus Svensson

 
I denna utställning visar Henriksson en serie nya oljemålerier på board och passepartoutkartong.
 
Kontakt
E-post: ingerlinneakarolina@gmail.com
Telefon: 070 - 689 22 47
 
 
Bengt Frank
Född 1951 i Boden, bosatt i Luleå
Det oskuldsfulla och naiva har genom åren präglat Bengt Franks konstnärskap. På senare tid har ett mer projektinriktat måleri tagit form. Från att tidigare ha arbetat med målningar i större format där bildytorna i ett improviserat måleri oftast blev helt mönstrade och fyllda med gestalter inledde han för några år sen ett projekt han kallar ”Small paintings”. Här reduceras händelserna på duken och i stället träder ensamma figurer fram, solituder. Ett måleri, på duk 30×30 cm, där varje målning blir unik, såväl innehållsmässigt som måleriskt. Oftast med djurgestalter - ett slags ikoner, om att vara på denna planet.

Till denna utställning har Frank tagit måleriet till en ny nivå. Inte bara bokstavligt genom att gå upp i storlek utan också genom att, tillfälligt eller inte, lämna sina djurgestalter och bege sig ut på mer okänd mark. Inspirerad av lavar och mossor på väggar och murar, som han dokumenterade under sitt vistelsestipendium i Grez-sur-Loing i fjol, presenterar Bengt Frank här fem nya stora målningar. Serien kallar han ”Det finns stunder då jag får en glimt av mig själv” - en titel han hittade i Marie Howes diktsamling ”What the Living Do”.

Kontakt
E-post: bengt.frank@barr.nu
Telefon: 070 - 317 80 77
Hemsida: bengtfrank.se
Instagram: bengtfrank
 
Magnus Björkbom
Född 1980, från Kyrkbyn utanför Luleå, verksam i Luleå
Magnus Björkboms konst blandar världen nu och då med fiktion för att illustrera idéer och koncept runt vitt skilda ämnen, generellt med flera löpande trådar för betraktaren att plocka upp. Det finns ofta ett bredare tema som svävar över bilderna utöver dess specifika innehåll samt metaforiska beståndsdelar. Ett antal återkommande miljöer och karaktärer knyter emellanåt an till tidigare verk i ett konstnärskap som framförallt drivs av nya uppslag.

Magnus Björkbom arbetar främst med måleri och teckning, med vissa avstickare inom andra områden. 

Kontakt
E-post: bjorkbom@gmail.com
Telefon: 073 - 054 28 97
Hemsida: magnusbjorkbom.se
 
Jan Anders ”Jatte” Eriksson
Född 1944 i Södra Harads. Bor och är verksam i Sandnäset utanför Luleå
Jatte Eriksson är född och uppvuxen i byn Södra Harads vid Luleälven i Norrbottens inland. Nu bor han vid samma älv åtta mil söderut. Minnen av otaliga resor, fjällvandringar, kanotfärder och andra strövtåg i Norrbottens (o)bygder och landskap sätter tydliga spår i hans måleri. Men det handlar inte om avbildade landskap. En målnings framväxt fungerar bäst för Jatte när han närmar sig ett drömtillstånd. När det nyktra och intellektuella sätts på undantag för mer intuitiva och dunkla krafter. Bilderna blir då, som i den verkliga drömmen, en bearbetning av hela tillvaron. Så småningom - om man anser det mödan värt - kan man närma sig bilderna med det så kallade förnuftet, försöka ”förstå” dem. Förhoppningsvis når man inte helt fram eftersom ”en genomskådad bild är död”.

Kontakt
E-post: jatteeriksson@gmail.com
Hemsida: jatte.se

 

Läs hela inlägget »

27 mars - 5 maj, Regionhuset, Luleå

Hösten 2019 gjordes en utlysning till Norrbottens konstnärer inför den första Vårsalongen på Regionhuset. Såväl amatörer som professionella konstnärer bjöds in för att ansöka om att delta i vårsalongen med årets tema som utgångspunkt.

Hur ser världen och Norrbotten ut om 50 år? Har vi stoppat klimatförändringarna, styr robotarna världen, eller är det ungefär som nu? Hur ser ditt liv och dina barnbarns liv ut?
Det var frågor som vi ställde till konstnärerna.
 
32 konstnärer ansökte och nio valdes ut av juryn bestående av Sara Edström från Galleri Syster och Annika Lindqvist från Konstföreningen Fenix. 

Årets konstnärer som har blivit utvalda:
Brita Weglin, Kerstin Nyman, Vanessa Cervantes, Annika Persson Åkeblom, Sara Lindqvist, Barbro Behm, Eva Stina Sandling, Anton Falk och Katarina Röding. 

Presentation konstnärer och verk

Barbra Behm
Född 1944, bor och verkar i Kiruna

Om verket
Isarna vid polerna smälter, havsnivån höjs, låglänta landmassor hamnar därunder. De orange strecken symboliserar dessa områden.

Om konstnären
Barbro Behm är verksam i Kiruna. Hon arbetar med bildkonst, måleri och skulptur i trä, snö, is och konstruktion. Hon har arbetat med snö och isskulpturer i Jukkasjärvi och länder som Finland, Lettland, Ryssland, Italien, Frankrike, Japan, Kina, Colorado och Alaska i USA.
Behm är utbildad på konstskolan American Academy of Art och Medborgarskolans målarskola i Stockholm.

Kontakt
Instagram: barbrobehm
icebarbro@gmail.com
 

Vanessa Cervantes
Född 1978, bor och verkar i Luleå

Om verket
WINTER UTOPIA bygger på samexistens mellan det samtida och dåtida. Ett futuristiskt och utopiskt landskap där tekniken smälter samman med naturen.
Verket visar hur människor alltid har försökt att utveckla och förändra landskapet genom teknik men också behovet av att bevara traditionerna som en del av identiteten.

Cervantes har en personlig önskan i sitt arbete där utopin handlar om att den tekniska utvecklingen hjälper till att hitta balans och välbefinnande för varje levande varelse. Den visar en drömlik och nästintill tecknad filmbild av ett fredligt, rent och hälsosamt 2070.
.

Om konstnären
Vanessa Cervantes Hernandez föddes i Mexico City och flyttade till Europa 2006. Hon bor i Luleå sedan 2010 och har studerat vid Sunderby Folkhögskola konstlinje. Efter konststudierna har hon fokuserat på målning och arbetar främst med akryl.
Vanessas stil är en eklektisk blandning av flera influenser; från europeisk surrealism till mexikanska muralmålningar. Genom att använda livfulla färger och drömlika bilder, uttrycker Vanessa sitt eget inre landskap, för att bygga en berättelse i varje konstverk.

Kontakt
Instagram: vchartwork
Hemsida: vchartwork.wixsite.com
Mail: vchartwork@gmail.com
 

Anton Falk
Född 1990, bor och verkar i Luleå

Om verken
Året är 2070; ungdomarna är trötta.

Om konstnären
Anton Falk är en autodidakt konstnär född och uppvuxen på Porsön i Luleå. Han behandlar mänskliga former, uttryck och sinnesstämningar genom figurativ konst med expressionistiska influenser. Det har aldrig varit viktigt för honom att enbart hitta en likhet med modellen, utan att försöka skapa ett innehåll där verken kan bli reducerade till enkla penseldrag och samtidigt förmedla att, tanken av hur människan ser ut, ibland är intressantare än hur hon faktiskt ser ut.

Kontakt
Instagram: inteanton
anton.falk@live.se
 
 
Sara Lindqvist Vril
Född 1974, bor och verkar i Luleå

Om verken
Föremål som i takt med att vintrarna blivit varmare och varmare har förflyttats längre och längre in i våra förråd. Förlorat sitt bruksvärde och övergått i nostalgi och fallit i glömska.

Om konstnären
Sara Lindqvist Vril är bosatt och verksam i Luleå hon studerade på Konstlinjen, Sunderby folkhögskola 2006-2009. Sara trivs bäst med att arbeta textilt, men väljer emellanåt även andra tekniker. 

Kontakt
Instagram: sara_lindqvist_vril
Facebook: Sara Lindqvist Art & Design
Hemsida: www.saralindqvist.com
 

Kerstin Nyman
Född 1944, bor och verkar i Luleå

Om verken
Klimatförändringarna har gjort att vi lever med en stigande medeltemperatur. Skogsbränder, översvämningar, extrem torka kommer att fortsätta drabba oss. Vissa delar av jorden är obeboeliga, vilket gör att vi får klimatflyktingar som flyttar norrut. Bristen på bostäder blir stor. Detta kräver stora förändringar i vårt livsmönster som vi förhoppningsvis kommer att klara och anpassa oss till.

Om konstnären
Kerstin Nyman, född och uppvuxen i en by i Västerbotten, fick tidigt ett stort intresse för konst genom sin farfar som var en erkänt skicklig snidare och målare. Hon har gått kurser i måleri vid Sunderbyn, Gerlesborgskolan och i Frankrike. Hon har studerat hos konstnärer som Tex Berg och Georg Suttner.

Hennes bilder är lätt abstrakta med väl avvägda kulörer, bilderna väcker tankar om livet, våra möten med andra kulturer, bilder som förmedlar stämningar. Det urbana stadsrummet med dess gator och ljus har länge varit hennes motiv, nu har hon letat sig ut i naturen, där hon återger den i stämningsfulla bilder.

Hon finns representerad hos Luleå Energi, Region Norrbotten och Västerbotten, i Luleå, Kalix-Haparanda-Boden-Dorotea-Storuman-Skellefteå-Älvsbyns kommuner, WSP Konstförening Stockholm.

Kontakt
Instagram: kerstin.nyman.92
Facebook: Ateljè Kerstin Nyman
kerstinnyman44@hotmail.se
 

Katarina Röding
Född 1945, bor och verkar i Luleå

Om verken
Greta Thunberg är 67 år 2070 och hon har lyckats med att få ungdomar över hela världen att engagera sig i vårt hotade klimat. Den jord vår generation valt att inte vårda, där egoismen och pengar har fått styra kräver ett långt gediget arbete för att minska på utsläppen och jag hoppas att alla dessa engagerade ungdomar ska sprida kunskap och förändra vårt förhållningssätt till vår jord.

Om konstnären
Efter ett långt arbetsliv gick drömmen in för Katarina att gå på Sunderby Konstskola. Efter skolan startade hon tillsammans med några andra konstnärer Studio 31, ett tillfälligt utställningsrum på Luleå Airport som inreddes med konst och hantverk.  Katarina har under åren deltagit i flera utställningar och ställt ut på Galleri Valborg & Agda på Junkön, Art for sale i Smedjan, Piteå Sjukhus och Arcus. Katarina har hållit i flera kurser, ull- och textiltryck, dels på Vuxenskolan och Konstnärernas Kollektivverkstad, KKV.

Kontakt
roding.hallbom@outlook.com  
 

Brita Weglin 
Född 1946, bor och verkar i Luleå

Om verken
Verken handlar om kärnkraft och om risken med kärnkraftsolyckor nu och i framtiden. I Pyhäjoki, vid den finska Bottenvikskusten cirka 15 mil från den svenska gränsen, håller man som bäst på att förbereda för byggandet av ett nytt kärnkraftverk.
Byggandet av själva anläggningen är kraftigt försenad på grund av att tillståndsprövningen dragit ut på tiden. Kommunledningen har stora förhoppningar på projektet och tvivlar inte, trots förseningar, på att bygget blir av. (SVT Nyheter 20190610) 

Om konstnären
Brita Weglin är en av Norrbottens mest etablerade konstnärer och har ett långt konstnärskap bakom sig med många separatutställningar, jurerade utställningar, stipendier, projektbidrag och internationella grafikpriser m.m. Weglin arbetar idag främst med broderi men har även en stor produktion av verk i emalj och grafik. Hon har kontinuerligt tillägnat sig olika konstnärliga tekniker för att vidareutveckla sin konst och berikat sitt egensinniga bildspråk.

Sedan 2016 har Weglin hållit workshops i ”Dokumentärbroderi” runt om i länet, ett arbete som fortsätter under 2020. 2019 lanserade Almlöfs förlag hennes nya bok: ”Broderi gör tanken fri…”. Där även hennes tidigare konstbok; ”Jag simmar till Tallinn…” publicerades 2013.
 
De senaste 20 åren har Brita Weglin kombinerat sitt konstnärskap med gästlärarveckor på Konstskolan i Sunderbyn, folkhögskolorna i Kiruna och Sverigefinska i Haparanda.

Kontakt
Instagram: brita.weglin.art
Hemsida: www.britaweglin.se
brita.weglin@telia.com


Eva Stina Sandling
Född 1951, bor och verkar i Vuollerim  

Om verket
Kvarlämningar- Norrbottniska trakter med kvarlämningar efter dithörande lokalbefolkning. I områdena råder akut brist på lämpliga häckningsplatser för vissa rödlistade fågelarter.

Om konstnären
Skilda material och tekniker möts ofta i Eva Stina Sandlings arbeten. Intresset för det bakomvarande och det nu pågående avspeglas i hennes verk. Konstnärskapet är förankrat i det glest bebodda, i livsutrymmen där markerna, älvarna och skogarna vädjar om uppmärksamhet.

Kontakt
Instagram: essandling
evastina.sandling@porsi.se 
 

Annika Persson-Åkeblom
Född 1953, bor och verkar i Luleå

Om verken
Verken handlar om de förändringar våra uråldriga hjärnor kommer att ställas inför i och med den tekniska, miljömässiga och mänskliga förändring som kommer att ske i Luleå, Norrbotten och världen.

Människans HJÄRNA ser ut som den alltid har gjort medan yttre faktorer har förändrats och kommer att förändras under de kommande 50 åren och även därefter. Hur kommer mänsklighetens hjärnor att påverkas av allt nytt och hur kommer det att påverka kontexten människorna emellan. Kommer vi att övervakas i alla lägen? Vad kommer det i så fall att innebära för människans integritet? 

AI är något som vi redan har sett ute i samhället och kommer att utvecklas väldigt mycket i framtiden. Vilka positiva förändringar kommer vi se? Vilka negativa följder? Vilka utmaningar? Vilka möjligheter?

Om konstnären
Annika Persson-Åkeblom har under årens lopp arbetat med att kombinera keramiska och textila material. Hon har även arbetat med rostiga material, videoband, vävskedar mm. För tillfället arbetar hon med att brodera gamla fotografier. 

Hennes mål med sitt konstnärskap är att hitta olika spännande former, mönster och mänskliga företeelser i vardagen som stimulerar skapandet till att transformeras vidare till olika konstverk.
Annika Persson-Åkeblom kommer att ha en separatutställning på Bodens konstgille 29 aug-19 sep.
 
Kontakt
Instagram: perssonakeblom
Facebook: Annika Persson-Åkeblom
annika.p.akeblom@gmail.com

Läs hela inlägget »

14 feb - 24 mars, Regionhuset, Luleå

Vernissage 14 februari, 12.00 - 13.00
Invigningstalare: Regine Nordström

Elisabet Linna Persson

Född 1958, bor och verkar i Luleå
 
Elisabet Linna Persson har alltid drömt om att illustrera barnbilderböcker. För cirka fem år sedan påbörjade hon arbetet som har resulterat i tre böcker sedan dess.
I boken Mångrus har hon samarbetat med författaren Anne-Christine Liinanki. Knut seglar ut, som kommer i maj, har hon gjort på egen hand. 7 humlor 4 grodor och 2 katter i Paris, är ett samarbete med fotograf Anne-Li Engström (Köpenhamn) och språkvetare Anki Edlund (Umeå), och beräknas ges ut under året. För Linna Persson är klimatet och jordens välbefinnande en viktig drivkraft i berättandet, men också humorn.
 
Elisabet Linna Persson är bildkonstnär, bosatt i Luleå, hon jobbar med måleri, grafik, emalj- och glaskonst samt keramikskulptur. Hon har ställt ut på ett stort antal gallerier och konsthallar såväl nationellt som internationellt. Hennes konst är föreställande men inte realistisk, hon vill att hennes konst ska förmedla glädje. Att döpa konstverken är en del av hennes skapande process där titlarna förstärker bildernas uttryck.

www.elisabetpersson.se
 
Inga-Wictoria Påve
Född 1990, bor och verkar i Lannavvara

Diktboken Juolgevuođđu är ett samarbete mellan författaren Niillas Holmberg från Utsjoki på finska sidan av Sápmi och illustratören och konstnären Inga-Wiktoria Påve från Lannavaara på svenska sidan av Sápmi. Juolgevuođđu är Niillas Holmbergs första helpolitiska diktbok och ett poetiskt manifest. Boken innehar en värld av symboler och ordbilder som beskriver sambandet mellan jorden och uppmaningen om att värna den. Titeln Juolgevuođđu betyder fotsula och uppmanar oss till att återvända till våra fötter, för med dem har vi kontakt med jorden. Mellan fotsulan och jorden har vi vanligtvis skor, och en av de centrala aspekterna i boken är skomakaren som producerar och säljer skor. Genom boken går en linje som aldrig bryts, i en oändlig cirkel. På det sättet förstår många urfolk livet och naturen. Linjen går från vintermörkret, till våren, till den ljusa sommaren, till hösten och återigen till mörkret, i en cirkel. Boken uttrycker jordens känslor, hur den pulserar, gråter och förvrids. Dikterna i boken lever i underjorden, som de underjordiska, de som törs gå med fotsulorna mot jorden.

Inga-Wiktoria Påve, kommer från Lannavvara, Sarivuoma sameby. Hon har växt upp med renskötseln och det är från hennes bakgrund och den samiska kulturen som hon hämtar sin inspiration. Påve är bildkonstnär och illustratör. Hon har studerat vid Gotlands konstskola samt Samernas utbildningscentrum med inriktning skinn- och textilslöjd. 2015 fick Påve stipendiet Årets unga konstnär vid festivalen Riddu Riđđu i Manndalen, Norge. Sedan dess har hon fortsatt arbeta som bildkonstnär och har ställt ut på ett flertal ställen, såsom i Lilla Galleriet, Umeå och National Gallery of Canada, Ottawa.
Tillsammans med konstnären Anders Sunna har Påve gjort en animerad kortfilm vid namn Morit Elena Morit som de har vunnit ett flertal priser med såsom Jane Galssco’s Award for Emerging Artists vid imageNative Film Festival (Toronto, Canada) och Best Sami Short Film vid Skábmagovat Film Festival (Inare, Finland).

www.ingawiktoriapave.com
Boken finns att köpa på: www.dat.net

Eva Stina Sandling
Född 1951, bor och verkar i Vuollerim

Den textila bakgrunden finns ofta med i Eva Stina Sandlings verk. Nålen och tråden inbjuder olika material och tekniker till intressanta sammanfogningar. Bilderboksberättandet är en del i gränsöverskridandet där de två uttrycken, skrivandet och bilden, möter och utforskar varandra. Lokala och globala frågor, akuta naturresurs- och klimatproblem tar självklar plats i verken. Bostadsorten är Jokkmokks kommun med marker där åtråvärda mineraler, älvar och skogar ständigt kräver innevånarnas uppmärksamhet.

I den här utställningen ser vi bilder från Eva stina Sandlings nysläppta bok Ira lyssnar. Ira bor i Norrbotten nära den stora älven som skickar iväg elström i mörka streck på himlen. Älven som en gång sjöng och brusade som de ville, hade farmor berättat. Farmor som nyligen dog. Hon visste det mesta om skogen, djuren, bergen och växterna. Hon lärde Ira att lyssna och se. Alltid fråga naturen om lov. Innan. Nu är mamma och pappa oroliga. De pratar om framtiden och hur underligt vädret har blivit. Och gruvan. Ska allting förstöras. Ira förstår vad hon måste göra.

Eva Stina Sandling har tidigare gett ut barnbilderboken Kälda och Älgen, då i samarbete med författaren Regine Nordström.

 
Inger Thurfjell
Född 1958, bor och verkar i Luleå

Här händer ingenting består av nio noveller där Byn är det gemensamma för människorna i berättelserna. Den som känner till Tornedalen kommer att känna igen sig, i boken förekommer flera språk såväl meänkieli som fragment av norska och arabiska. Idén till boken började gro redan för tio år sedan, då Journalisten och manusförfattaren Regina Veräjä (Pajala) gick en kurs i skapande svenska på Luleå tekniska universitet. Under kursen träffade hon konstnären Inger Thurfjell och inledde ett samarbete som har utmynnat i elva illustrationer till boken.

Inger Thurfjell är utbildad på Konstskolan/ Sunderby folkhögskola 2005-2008. Hennes konstnärliga fokus har påverkas av hennes egen historia, inte minst att hon arbetar som psykoterapeut. Inget är en slump, allt hör ihop och berör varandra. Hennes bildspråk har en existentiell ton, där interaktionen mellan människor och djur ofta är en utgångspunkt där hon i det oändliga söker svar på förhållandet mellan liv- död, förlust- humor, glädje- sorg etc.
 
www.inger.thurfjell.se

Läs hela inlägget »

Utställningar 2019

There are no entries for this period.

Intresseanmälan

Vill du ställa ut på Regionhuset
Utställningarna på regionhuset beslutas av en arbetsgrupp. Vi tar gärna emot förslag på utställningar och intresseanmälningar men förbehåller oss rätten att curera utställningarna och sätta samman de olika utställningskoncepten. 

Har du några frågor eller vill komma i kontakt med oss angående Galleri Foajén, kontakta projektkoordinator Lotta Lampa, lotta@resurscentrumforkonst.se

Vad händer sen?
Beroende på om du/ni blir aktuella för en utställning så kontaktar vi er. Men tänk på att intresset är stort och att det kan ta lång tid innan det finns möjlighet.

* = obligatorisk information vi vill ha in för att ansökan ska gå igenom.
Är du enskild konstnär som ansöker om att få ställa ut ska även CV (ditt konstnärliga arbete, utbildning, utställningar) och urval av verk bifogas.

  • Beskriv vad det är du vill ställa ut. Om du vill ställa ut i en grupp eller enskilt. Vilken typ av teknik/motiv du arbetar med.
  • Här kan du ladda upp CV.
    (max 50 MB)
  • Här kan du ladda upp PDF med urval av dina verk.
    (max 50 MB)

Adress & Öppettider

Besöksadress
Robertsviksgatan 7,
971 89 Luleå 
Öppet
Måndag - Fredag 08.00 - 17.00
stängt helger och röda dagar
Reception telefon
0920-28 42 52

Arbetsgrupp & Referensgrupp

Arbetsgrupp
Lotta Lampa, RC Konst
Silvia Colombo, Konstutvecklare
Ludvig Sjödin, Koordinator Norrbottens Konst