Ungefär en gång i månaden skickar vi ut ett nyhetsbrev med aktuella utbildningar, uppdrag, föreläsningar, jobbtips, etc. 
Vi hanterar alla uppgifter enligt den nya Dataskyddsförordningen GDPR.

Hemmaresidens

5 konstnärer/slöjdare och konsthantverkare har tilldelats Hemmaresidens vintern 2022

Resurscentrum för konst, Hemslöjdskonsulenten och Formstark Norrbotten har utlyst fem stycken hemmaresidens i vinter. Residenset ska motsvara minst en månads arbete men kan fördelas över tre månader. Konstnärerna har ansökt genom att skicka in en beskrivning av vad de vill jobba med under sitt hemmaresidens och hur man tänker sig berätta om processen under sitt residens.

Utvalda konstnärer är: Tomas Örn, Linn Lindström, Isak Anshelm, Matilda Kenttä och Anders Svonni. 

Läs mer >>

Utställning med Anders Alm och Erik Holmstedt

Öppnar 28 januari, inget vernissage pga pandemin

Det är med glädje vi kan presentera två av Norrbottens mest etablerade fotografer genom denna utställning: Anders Alm och Erik Holmstedt. Deras uttryck skiljer sig åt, men deras valda medium för dem samman.
Gemensamt är även att de båda är uppväxta i varsin gruvstad, Kiruna och Malmberget/Gällivare, för att sedan bosätta sig i Luleå. Båda har även valt att skildra sina respektive uppväxtorter i olika bildsviter och hur de har påverkats av gruvdriften de senaste decennierna. Viktiga tidsdokument som kommer att användas i generationer framöver.

Läs mer >>

Moskito Art Talk: Thomas Hämén

Torsdag 3 Februari kl. 17 - 18, digitalt via zoom

Thomas Hämén är en konstnär som är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och De Ateliers i Amsterdam. Han är för närvarande boende i Berlin men mentalt hemmahörande i Norrbotten där han spenderat mycket tid de senaste åren. 
I hans konst intresserar han sig främst för de intrikata relationerna mellan människor, djur/växter och teknologi, där han använder vardagliga elektriska apparater, industriella maskiner eller andra organismer som skådespelare för att gestalta mänskliga rädslor och begär. 
 
Thomas är just nu aktuell med utställning på Luleå Konsthall. 

Läs mer >>

Ny projektledare till Kulturpedagoger i Norrbotten

"Som projektledare för Kulturpedagoger i Norrbotten får jag vara med att forma ett otroligt viktigt projekt för kulturen i regionen, och inte minst för barn och unga här! 

Jag brinner verkligen för sociala och interdisciplinära projekt och det är intressant att ta med mina erfarenheter från mitt tidigare arbete i Norge upp till Norrbotten, var jag är född och uppvuxen. Just nu arbetar vi med att utforma ett pilotprojekt för organisationen. Både jag och styrelesen är väldigt intresserade att komma i kontakt med så många personer som möjligt som känner intresse för - eller vill dela med sig av erfarenhet till ett pedagogiskt nätverk som detta. Det kan vara konstnärer, dansare, slöjdare, pedagoger, institutioner och organisationer. Bara sänd ett mail! "

Läs mer >>

Regional Nätverksträff

Tisdag 23 November, 9.00 - 15.30
Ebeneser Luleå

Under dagen får du lyssna på inspirerande samtal med deltagare från projektets produktutvecklingsspår, chans att nätverka och besöka vår pop-up butik med produkter från Formstark Norrbottens produktkatalog, volym 1. Vi fikar och äter lunch tillsammans och avslutar dagen på Norrbottens museum med en visning av utställningen ’Ett formstarkt Norrbotten’.

Varmt välkomna!

Sista anmälningsdag är 18 november. Dagen riktar sig till dig som är professionell utövare inom konsthantverk/hantverk/slöjd/design, är aktör inom besöksnäringen och till tjänstepersoner.
  
Läs mer och anmäl dig här >>

Pitekonst idag

4 september - 31 december

I utställningen ”Pitekonst idag” möts konstnärer från Piteå som är verksamma idag. En del bor kvar i sin barndomsstad och en del har flyttat vidare. Vi kommer att få se en mix av äldre verk och nya verk som har producerats till just denna utställning. Teknikerna omfattar måleri, fotografi, illustration och 3D-konst. En bredd som visar vart Piteås konstnärer står idag.
Medverkande konstnärer: Sture Berglund, Klas Hällerstrand, Maria Fäldt, Ulrika Weintz, Josefin Jonsson, Stefan Holmgren, Bryngel Domeij, Catarina J Berg, Amanda Mendiant, Torbjörn Berg, Thomas Efverström.
 
Invigning: 4 September 14.00
Plats: Utomhusutställning, Södra hamn, Piteå

Läs mer >>

 

Välkommen på ett samtal om keramiken och ett kollegialt utbyte

Onsdag 24 november, 18-19, Norrbottens Museum

Pia Schmaltz och Gustaf Nordenskiöld jobbar båda med keramik i sina konstnärskap. Under ett år har Gustaf varit mentor åt Pia. I samtalet kommer de att presentera sig själva och deras konstnärskap för att sedan, genom ett modererat samtal, berätta mer om vad mentorskapsprogrammet har betytt för dom. Samtalsledare är Maj Sandell, VD för Konsthantverkscentrum. 

Läs mer här >>

Formstark Norrbotten produktkatalog vol. 1

Med den här katalogen vill vi visa upp den spännvidd av konsthantverk, slöjd och design som finns i Norrbotten. Vi vill med denna katalog bidra med mer formgivning från Norrbotten till resten av landet, men även inom regionen.

Att handla lokalt och närproducerat är hållbart, att vi värdesätter föremål som är gjorda av handen, att vi mår bra av vackra ting runt omkring oss. Vår förhoppning är att vi med denna katalog ska kunna bidra till allt detta.
 

Föreläsning Andreas Senoner

23 september 17.00-18.00

Nu kan du se Andreas Senoners föreläsning på YouTube. Andreas är på residens i Luleå under augusti och september. Han kommer från Italien, Florens och arbetar till stor del med träskulpturer i sitt konstnärskap. På KKV kommer han att testa nya material som keramik, brons och järn. Lär känna Andreas konstnärskap och ta del av hans intryck av Luleå och Norrbotten.
Föreläsningen sker på engelska.

Se här >>

Moskito Art Talk fortsätter i höst

Moskito Art Talk är en föreläsningsserie med konstnärer från Norrbotten. Du kan se tidigare föreläsningar på vår Play kanal. 

Genom föreläsningarna får publiken en fördjupad bild av konstnärernas arbete. 

Föreläsningarnas arrangeras i samarbete mellan Resurscentrum för konst, KKV Luleå och Konsthallen i Luleå

Se tidigare Moskito Art Talks >>

Formstark Norrbotten

I Resurscentrum för konsts uppdrag ingår att stötta professionella konsthantverkare i länet. Utifrån det skapades projektet Formstark Norrbotten. Projektet vill dra nytta av kompetenser inom två branschområden; besöksnäringen och professionella utövare inom konsthantverk, hantverk, slöjd och design.

Inom projektet har vi teamat ihop 7 besöksanläggningar med 11 konsthantverkare. Tillsammans skapar dom nya produkter som kommer att visas på Norrbottens museum under hösten 2021.
Även produktionen av en produktkatalog är i full gång. 

Följ projektet här
Instagram >>
Facebook >>
formstarknorrbotten.se
 

Residens i Norrbotten

Swedish Lapland AiR är ett nätverk för arrangörer av konstresidens i Norrbotten. Resurscentrum för konst verkar som koordinator för nätverket och har byggt upp verksamheten tillsammans med flera samarbetspartners sedan 2016.

Genom att bygga upp konstresidens vill vi öka utbytet och samverkan mellan konstnärer/curators/
konstskribenter, konstnärliga institutioner, kommuner och konstnärer. Vi vill få in nya konstnärliga perspektiv till Norrbotten och ny kunskap genom konstnärliga samarbeten över kulturella och nationella gränser. 

Följ projektet här
Instagram
Facebook
www.swedishlaplandair.se

Hyr vår lägenhet i centrala Luleå

Ett stenkast från tåg- och busstationen samt centrala Luleå, finns en lägenhet på 25 kvm för uthyrning till kulturskapare och tjänstepersoner inom kultursektorn.
Läs mer >>