Intervju med Ninna Berger

Ninna Berger, från Stockholm, är den första "artist-in-residence" inom Swedish Lapland AiRs nätverk.
Arrangörer för residenset är KKV Luleå i samarbete med Resurscentrum för konst. Under juni månad kommer Ninna att jobba på KKV Luleå.

Du har ju tidigare varit på residens i London, Rom och Bergen, vad var det som lockade med Luleå och vilka erfarenheter tar du med dig från dina tidigare vistelser?
Det som gör residensvistelsen i Luleå unik är erbjudandet om att få tillgång till ett så fint och stort utbud av verkstäder med alla möjligheter att bygga fysiska verk och arbeten.  Oftast ingår det i air’s en ateljéplats men här kommer jag istället att nästan bo i verkstaden. Det ska bli otroligt fint att få arbeta fysiskt eftersom mycket av tiden annars går åt till administration och att sitta framför datorn. Den viktigaste erfarenheten jag tar med mig är att så snart som möjligt sätta igång och arbeta, en månad går snabbt och tiden rinner gärna iväg. Eftersom det är midnattssol när jag är där finns ju möjligheten att jobba dygnet runt vilket känns betryggande.
 
Vad kommer du att arbeta med och fokusera på under ditt residens i Luleå?
Jag kommer att arbeta med rumsliga installationer, som alltid i många lager och i olika tekniker. Jag kommer bla att jobba i screenverkstaden med tryck och tyger i olika transparenser. Under våren har jag påbörjat ett textarbete som för närvarande har titeln Does It Take Courage to Embrace (Human) Nature? och det är under den frågeställningen verken kommer att bli till.
 
Vilket utbyte förväntar du dig med lokala konstnärer och konstinstitutioner under din vistelse?
Det ska bli väldigt intressant att träffa kollegor och aktörer. När man träffas personligen brukar det alltid uppstå samtal och beröringspunkter som är givande. Eftersom jag spenderar ganska mycket tid ensam i ateljén hemma i Stockholm ska det bli trevligt att vara lite social.
 
Utöver att jobba med det konstnärliga arbetet kommer det också att finnas tid att resa runt i Luleå och Norrbotten. Är det någon speciell plats som du ser fram emot att besöka?
Eftersom jag har varit i Norrbotten några gånger vet jag att det finns många speciella platser överallt och jag har inte en specifik plats som jag förväntar mig mer av. Jag kommer att ta mig runt och utforska och förhoppningsvis bli bjuden att ta del av andras speciella platser. Jag har bokat in ett besök till Kebnekaise fjällstation så där tänkte jag gå runt lite. 
 
Residensen i världen blir allt fler och för många konstnärer blir det en viktig del för att kunna få arbetsro eller möjlighet till ny kunskap och konstnärlig forskning. Hur ser du på utvecklingen av konstnärsresidens?
Jag ser väldigt positivt på expansionen av air’s. Det finns väldigt många att välja mellan beroende på vad man jobbar med för projekt och vilken inriktning man har. Eftersom man ofta också blir en av ett flertal konstnärer som är på besök med liknande intressen blir det ett väldigt bra sätt att utbyta kunskap och erfarenheter. Många av de konstnärer som jag har varit på samma air’s som är nu nära vänner och arbetskollegor.
 
Slutligen, vad är det du inte glömmer att packa med dig inför en residensvistelse?
Min morgonrock. Den har rest med mig i några år nu och kan även fungera som extrajacka, filt, huvudkudde, mörkläggningsgardin mm. I den är jag hemma oavsett plats.

webbsida. www.ninnaberger.com

Jury för att utse Ninna Bergers residens har varit KKV Luleås styrelse.

What have you done? (Alienation)
Föreläsning med Ninna Berger

Kulturens hus i Luleå
Läs mer >>

Konstnären Ninna Berger
Konstnären Ninna Berger
Ninna Berger, What Have You Done? (Alienation) - Stockholm, Moderna Museet
Ninna Berger, What Have You Done? (Alienation) - Stockholm, Moderna Museet
Ninna Berger, Next Chapter (Erotica)
Ninna Berger, Next Chapter (Erotica)