Ungefär en gång i månaden skickar vi ut ett nyhetsbrev med aktuella utbildningar, uppdrag, föreläsningar, jobbtips, etc. 
Vi hanterar alla uppgifter enligt den nya Dataskyddsförordningen GDPR.

Ett formstarkt Norrbotten

Vernissage 12.00 den 19 augusti

Hur kan norrbottniskt konsthantverk, design och slöjd lyfta Norrbottens besöksnäring?  I utställningen 'Ett formstarkt Norrbotten' visas de processer och prototyper som tio formutövare tagit fram utifrån besöksnäringens unika platser och miljöer.

Under två år har projektet Formstark Norrbotten drivits med syfte att skapa nya möten mellan besöksnäringen och professionella utövare inom konsthantverk, hantverk, slöjd och design. Med syfte att skapa nya typer av tjänster, ta fram lokalt producerat hantverk och därmed generera attraktivare destinationer i Norrbotten och fler uppdrag till lokala formgivare.

Läs mer >>

Moskito Art Talk: Eric Magassa

15 september 17–18, Luleå Konsthall

Höstens första gäst till Moskito Art Talk är Eric Magassa (f.1972). Eric bor och är verksam som konstnär i Göteborg, han är aktuell i Luleå i grupputställningen att tänka annorlunda som visas fram till 25 september. Eric kommer att göra en konstnärspresentation och sedan visa verken i utställningen.

Magassa arbetar med måleri, fotografi och collage där han utforskar frågor om identitet, mellanförskap och dess koppling till minnen och platser. Masken är oftast en återkommande tematik, både som föremål och som gräns.
 
Läs mer >> 

Dreamlands

Vernissage 30 september, 12.00

Dysholm & Mikkos gemensamma konstprojekt Dreamlands har vuxit fram under en tid av allmänt ifrågasättande. Vad är sant? Vad är drömmar? Vad är verklighet? Begrepp som "fake news" och ”militär specialoperation” har skapat en skevhet i synen på omvärlden. I denna "sköna nya värld" presenterar Dysholm & Mikko konstutställningen Dreamlands. Mikael Dysholm har i sina målningar bl.a. uppehållit sig vid 1960-talets USA, en tid med framtidshopp och nyvaknat intresse för den svarta bluesen. Han har också målat lokala miljöer och människor. Kenneth Mikkos foton avbildar nordryska kvinnor i folkdräkter agerande i olika miljöer, motiv som numera befläckats av Putins anfallskrig mot Ukraina. Sammantaget ställer Dysholm & Mikko frågor om drömmar, länder, sanning och skuld.

Läs mer >>

Victoria Andersson på Karl August

Vernissage Lördag 1 oktober 15.00

Bokeh är en term inom fotografin för den estetiska kvaliteten av suddigheten av en bild som inte är i fokus. Med fokus på suddiga ljuskäglor har Victoria Andersson skapat textila bakgrunder
 
”Tid är en viktig del av mitt arbete, både den faktiska arbetstiden och närvaron av tid som arbetet speglar. De senaste åren har jag broderat på svart markis. För mig har broderi ett meditativt lager eller snarare ett tillstånd där tid och rum upphör. Jag letar efter ett uttryck som är både enkelt och komplext där existentiella reflektioner kan dyka upp. Ibland blir det figurativt och ibland mer abstrakt.”

Läs mer >>

Residens för ukrainska kulturskapare

Just nu jobbar vi hårt med att få fram residens i länet och nationellt.

Resurscentrum för konst är engagerade i det nationella nätverket SWAN - Swedish Artist Residency Network och projektleder arbetet inom det regionala residensnätveket Swedish Lapland AiR. Har du kontakter med ukrainska kulturskpare, hör av dig. Mer info kommer inom kort.

Årets residensstipendiat: Sara Edström

Sara Edström har tilldelats residenset i Grez sur loing i Frankrike 2022.
Sara kommer att arbeta med text, video och musik med målet att sätta samman en form av berättarföreställning. Hon tar sin utgångspunkt i de teman om kropp och kris som hon har arbetat med under de senaste åren. Under 2022 arbetar hon med en bok på samma tema och föreställningen bygger på dessa texter.

Lämna in remissvar på Kulturplanen

Din åsikt är värdefull!
Nu har du möjlighet att tycka till om Region Norrbottens nya kulturplan 2023-2026. Svaren ska ha inkommit till Region Norrbotten senast den 17 juni 2022.

Jämlik tillgång till ett frodigt kulturliv bidrar till att skapa ett vitalt och utvecklande samhälle där människor vill bo och leva samt besöka. En tillgänglighet till kulturaktiviteter och möjlighet till eget skapande bidrar till människors kreativitet och gemenskap samt välbefinnande och välmående.

Så börjar remissversionen av Region Norrbottens nya kulturplan, det främsta verktyget för att utveckla kulturen i Norrbotten

Läs mer >>

Formstark Norrbotten produktkatalog vol. 1

Med den här katalogen vill vi visa upp den spännvidd av konsthantverk, slöjd och design som finns i Norrbotten. Vi vill med denna katalog bidra med mer formgivning från Norrbotten till resten av landet, men även inom regionen.

Att handla lokalt och närproducerat är hållbart, att vi värdesätter föremål som är gjorda av handen, att vi mår bra av vackra ting runt omkring oss. Vår förhoppning är att vi med denna katalog ska kunna bidra till allt detta.
 

Formstark Norrbotten

I Resurscentrum för konsts uppdrag ingår att stötta professionella konsthantverkare i länet. Utifrån det skapades projektet Formstark Norrbotten. Projektet vill dra nytta av kompetenser inom två branschområden; besöksnäringen och professionella utövare inom konsthantverk, hantverk, slöjd och design.

Inom projektet har vi teamat ihop 7 besöksanläggningar med 11 konsthantverkare. Tillsammans skapar dom nya produkter som kommer att visas på Norrbottens museum under hösten 2021.
Även produktionen av en produktkatalog är i full gång. 

Följ projektet här
Instagram >>
Facebook >>
formstarknorrbotten.se
 

Residens i Norrbotten

Swedish Lapland AiR är ett nätverk för arrangörer av konstresidens i Norrbotten. Resurscentrum för konst verkar som koordinator för nätverket och har byggt upp verksamheten tillsammans med flera samarbetspartners sedan 2016.

Genom att bygga upp konstresidens vill vi öka utbytet och samverkan mellan konstnärer/curators/
konstskribenter, konstnärliga institutioner, kommuner och konstnärer. Vi vill få in nya konstnärliga perspektiv till Norrbotten och ny kunskap genom konstnärliga samarbeten över kulturella och nationella gränser. 

Följ projektet här
Instagram
Facebook
www.swedishlaplandair.se

Hyr vår lägenhet i centrala Luleå

Ett stenkast från tåg- och busstationen samt centrala Luleå, finns en lägenhet på 25 kvm för uthyrning till kulturskapare och tjänstepersoner inom kultursektorn.
Läs mer >>