17/1 Artist Talk: Vivian Caccuri

Vivian Caccuri, Brasilien, är 2019 års första residenskonstnär i Norrbotten. Hon kommer att genomföra ett ljudkonstresidens på Acusticum under januari månad. Resultatet kommer sedan att ställas ut på Röda Sten i Göteborg. 

Med ljud och ljus som verktyg utforskar Vivian Caccuri den västerländska kolonialismen, sociala strukturer och normer. A Soul Transplant är ett nytt verk skapat under en residensvistelse på Studio Acusticum i Piteå. Den utgår från en mytologisk berättelse om det ömsesidiga genetiska beroendet mellan människor och myggor.
För myggor är det surrande ljudet kärleksförklaringar, för människan är det avskytt. I A Soul Transplant knyter konstnären an till insekterna och surrandet är grunden för verket. Caccuri menar att i ett mytiskt förflutet var människorna odödliga och saknade individualitet, de var omöjliga att skilja från varandra, som riskorn eller termiter. När malarians andar, gula febern och andra virus smittade myggan blev det slutet för det oändliga kollektivet. Myggan blev människans dödliga fiende. Det skulle kunna betraktas som en tragedi, men dödligheten skapade också individen, människan började känna rädsla, kärlek, ångest, mod, ambition, tillhörighet, ensamhet, tidsrymden och så vidare.

Kompositionen, som skrivits av Caccuri och som spelats in under en residensvistelse i Piteå (en del av Swedish Lapland Artist in Residency) har möjliggjorts genom ett samarbete mellan Röda Sten Konsthall, Resurscentrum för konst och Studio Acusticum. I kompositionen kombineras den mänskliga rösten med piporgel, myggljud och blåsinstrument. Ljudverket framförs till största del i mörker genom en storskalig ljud- och ljusinstallation i Röda Sten Konsthalls utställningsrum Katedralen.

Under föreläsningen får du ta del av arbetet inför verket.